Als iemand niet wil leren, hoef je het ook niet te proberen

🍷 De wijnkenner 🍷

In de tijd dat ik nog in het restaurant werkte, had ik ze regelmatig op bezoek. De mensen die interessant de wijnkaart pakten en vervolgens mij vroegen wat voor een wijn ik hen adviseerde. Ik wist in die tijd wel wat leuks te vertellen over de wijnen op de wijnkaart. Als ik er niet helemaal uitkwam dan had ik de sommelier achter de hand. Hij vertelde dan prachtige verhalen over de smaken en streken van de wijn.

Was de sommelier klaar met vertellen? Dan ging deze gast er standaard nog even overheen. Even om te laten weten dat hij toch echt wel meer van de wijnen afwist dan dat hij eerder leek blijken. Ook was bijna altijd de duurste fles die op de kaart stond, de keuze. Wanneer de wijn was ingeschonken, stak de gast de neus in het glas en trok een vies gezicht. Bah, kurk… De fles erna was ook niet goed. Foutje in de wijn werd er gezegd.

De sommelier kwam erbij en gaf aan dat dit misschien niet de wijn was die werd verwacht. “Ik zal een ander flesje voor u open maken. Deze staat niet op de kaart, maar is speciaal voor wijnkenners zoals u.” Deze special treatment beviel de gast wel.

Slurpend aan de wijn van vorig jaar was hij helemaal tevreden. “Drinkt zo lekker weg, hé. Mooi jaar ook! 🙂” Wij hadden die avond een fantastische traktatie van de eigenaar 😉 De sommelier was altijd wel een beetje boos na dit soort ervaringen. “Pfff, die man weet er niks van”, sneerde hij dan door de keuken. Mijn gedachte was steevast.

Als iemand niet wil leren, hoef je het ook niet te proberen.

Dan maar de zogenaamde special treatment. Geven en negeren, hij heeft de avond van zijn leven. Wel jammer dat hij de volgende keer weer terugkomt. Wat precies de bedoeling is van dit verhaal? In gewone gesprekken gaat het precies hetzelfde. Gaat iemand die defensieve ‘Ik weet het toch wel beter’-houding in? Besteed er dan geen aandacht aan.

Die houding geeft aan dat er bij hem of haar iets blokkeert en hij er zeker nog niet klaar voor is om de lessen die jij al hebt geleerd, te begrijpen. Dat heet weerstand en je weet dat je een gevoelige snaar hebt geraakt. Geef het tijd, stel vragen of geef hem of haar die special treatment. Vooral als het onderwerp niet zo belangrijk is. 

Wil je meer weten over de special treatment en vooral hoe je er zelf niet zoveel last van gaat hebben? Wil je weten hoe je erachter komt of jouw communicatie werkt en zin heeft? Volg dan de training “Power of Conversation” met NLP.

P.S. Dit is geen training voor betweters en alleskunners. Die kunnen beter zelf training gaan geven 😉

Gratis sessie om kennis te maken

Vraag je wel eens af wat er nodig is om meer energie en passie uit het leven te halen, zodat je een fantastisch leven kunt leiden? In een gratis kennismakingssessie kijk ik graag samen met jou naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.

We kijken naar je huidige situatie en welke doelstellingen je wilt behalen om het leven een boost te geven. Dit zetten we om in concrete stappen als we samen aan de slag gaan.