Ik word de baas van het journaal

Wie kent het niet. Het liedje van kinderen voor kinderen. Waarschijnlijk kun je zo meezingen.

“Als ik de baas zou zijn van het journaal,
Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever,
De hele wereld werd meteen een beetje liever,
Want ik negeerde alle narigheid totaal”

Ben jij nou ook zo’n zuurpruim die zegt: Dat kan toch helemaal niet.. Al die negativiteit is gewoon de realiteit? Lees dan niet verder 😉 Staat jouw deur wel op een kier voor iets meer positiviteit? Wil je graag de focus hebben op de dingen waar je wat aan hebt? Je bezighouden met de zaken waar jij iets aan kunt veranderen? Dan is deze blog voor jou!

 

Weglaten van informatie

Eerst moet je een klein dingetje weten over hoe je hersenen werken. Er gebeurt namelijk veel meer om ons heen dan dat onze geest kan waarnemen. Volgens psycholoog George Miller komen er per seconde 4.2 miljoen (!!!!) prikkels op ons af. Zouden die allemaal zonder filter binnen komen, dan zou er een enorme overprikkeling ontstaan. Gelukkig heeft de natuur daar iets op gevonden. Namelijk het weglaten van informatie. Kijk nu eens naar een kast in de ruimte waar je zit. Onthoud goed wat je allemaal ziet en sluit daarna je ogen. Kun je alles nog herinneren wat je om je heen hoorde? Grote kans dat je antwoord nee is. Je focus is namelijk alleen op het zien geweest en daardoor minder op je andere zintuigen.

Weglaten gaat niet alleen over zintuigelijke waarnemingen. Maar het gaat ook over waar jij mee bezig bent. Weet je nog die (eerste) auto die je uitgezocht hebt? Zag je hem voor die tijd ook zoveel rijden als toen je hem de eerste keer zag? Hierop is er een grote kans dat je antwoord nee is. Dat waar je mee bezig bent, zit in je focusgebied en je hersenen pikken die informatie dus automatisch op. Social media speelt hier fantastisch op in, door je bijv. alleen maar die informatie te geven die je eerder hebt opgezocht…. Trap er niet in, er is meer in de wereld!

 

Positief in het leven staan

Ik hoor je vragen: hoe kun je hier nou gebruik van maken om wat positiever in het leven te staan? Op twee manieren. De eerste is door je focus bewust te verleggen, van de negatieve zaken in je omgeving naar de positieve. Heb je alleen de focus op het puberende gedrag van je tiener, of zie je ook de groei die ze maakt naar zelfstandigheid en af en toe nog het kleine meisje wat ook jouw hulp kan gebruiken?

De tweede wijze is door je kennis te vergroten. Leer nieuwe dingen kennen, doe een training, of lees een boek geschreven vanuit een ander perspectief en praat en luister naar mensen die er anders in staan. Zo leer je nieuwe dingen en kan het zomaar zijn dat je een zonniger perspectief op zaken krijgt.

Kun jij wel wat hulp gebruiken. Je kunt me altijd een belletje geven voor een persoonlijk gesprek.

Gratis sessie om kennis te maken

Vraag je wel eens af wat er nodig is om meer energie en passie uit het leven te halen, zodat je een fantastisch leven kunt leiden? In een gratis kennismakingssessie kijk ik graag samen met jou naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.

We kijken naar je huidige situatie en welke doelstellingen je wilt behalen om het leven een boost te geven. Dit zetten we om in concrete stappen als we samen aan de slag gaan.