fbpx

Wat te doen bij Stress en burn-out op de werkvloer.

 

De drie belangrijkste stappen

De gezondheid en vitaliteit van je medewerkers en collega’s staat op het spel! Één op de acht werknemers in Nederland kampt met stress en burn-out verschijnselen. Zo is onderzocht door het sociaal en cultureel planbureau.
Hoeveel medewerkers hebben binnen jouw organisatie stress? Hoe hoog is de werkdruk? Weet jij welke collega’s op hun tandvlees lopen?

Als manager, leidinggevende of zelfs collega is het soms moeilijk op te merken dat het niet helemaal goed gaat met een medewerker. Daarom wordt er vaak pas actie ondernomen als het te laat is. Het resultaat is een collega ziek thuis door burn-out verschijnselen of erger. Hoe fijn zou het zijn als dat eerder had kunnen worden opgemerkt en er actie was ondernomen.

Stap #1 is herkennen.

De lastigste, omdat iedereen anders reageert op stress en spanning. Let op de volgende dingen bij je collega’s om er op tijd bij te zijn:

          Vermoeidheid

          Prikkelbaarheid

          Er komt minder meer uit de vingers

          Negatieve houding richting de organisatie, werk of specifieke collega

          Geen oplossing(en) zien

          Emotioneler dan voorheen

          Thuis problemen

          Snel afgeleid

          Anders gedragen dan normaal, waardoor de omgeving soms niet weet waar hij aan toe is

Vaak komt alles tegelijk op iemands bordje, waardoor een kleine verandering de druppel is die de emmer kan doen overlopen. Blijf alert!

Stap #2: Het probleem erkennen.

Geef de persoon ruimte om tot zichzelf te komen en houdt de communicatie zo open mogelijk. Dit betekend veel luisteren en daarbij proberen oplossingen vanuit de medewerker te laten komen. Doe wat met de informatie die je krijgt. Schakel op dit moment de bedrijfscoach in. Zodat iemand op professionele wijze kan worden ondersteund en hopelijk uitval kan worden voorkomen.

Stap #3: los het probleem op.

Ligt de oplossing binnen de mogelijkheden van het team of de organisatie, los het probleem dan op! Als alle betrokkenen elkaar beter leren begrijpen en beter leren communiceren wordt de werksfeer een stuk beter. Zodat alle medewerkers zich op de plek voelen in het team. Het resultaat: een goede werksfeer en hogere efficiëntie vanuit de werkvloer. 

Voor meer informatie neem nu contact op via info@beecharged.nl

 

 

Blog artikelen

Bee Charged heeft gewerkt met...