fbpx

Op NLP avontuur deel 3

Na een heerlijk gesprek met mijn dochter waarin mama dada papa en buh de grootste woorden waren denk ik terug aan gisteren. Het niveau van de spraak was een stukje hoger. We zijn ingedoken op de L van NLP. Linguistic: oftewel het taal gedeelte. Om je niet onnodig te vervelen met alle termen en namen en achtergronden neem ik je mee naar een gesprek wat ik onder het eten opving.

Diner for one

Ik heb vandaag geen zin om te koken en besluit dus om één van de vele eettentjes in de buurt te bezoeken. Ik vind een soort van hip restaurantje waar ik aan een tafel ga zitten tegenover de tafel van waar twee meiden zitten. Het is niet druk, dus ik kan eigenlijk woord voor woord volgen wat ze zeggen. Het blijken twee modellen te zijn die naast hun modelen werk op een universiteit zitten. Ik weet dit niet alleen omdat ze het bijna in iedere zin zeggen, maar ook omdat het uiterlijk nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

De patronen in spraak

Ik weet het, luisteren naar andermans gesprek is niet echt netjes. Hier was alleen echt niks aan te houden, vooral met de achtergronden die ik die dag geleerd had.

De ene dame praat veel, haar hele levensachtergrond wordt bijna volledig belicht. Voor mij een goede oefening om vragen te bedenken die haar in het verhaal tot denken hadden kunnen zetten. Ze zegt zaken als:

Mijn vader houd gewoon niet van me in mijn volledige zijn.

Mijn moeder wil niet met mij naar mijn foto’s kijken, dus ze geeft niets om wat ik doe met het gezicht wat ik van haar gekregen heb.

Het andere meisje praat meer in termen als:

Dat overkomt me nou altijd. Dat zeggen ze allemaal.

Spraakmakende vragen

Zie je al een patroon in hoe de meisjes luisteren naar hun eigen waarheid? Misschien geven een paar vragen duidelijkheid. Hoe weet je dat je vader niet van je houd? Heb je het hem gevraagd of is het een aanname? Houd hij wel van je halve zijn? Wat maakt het dat je moeder niet naar de foto’s wil kijken, misschien had ze gewoon geen tijd? Overkomt het je echt altijd, of zijn er uitzonderingen. Wie zijn ze, en zeggen ze dat nou echt allemaal?

Ook voor jou

Wil jij nou ook kunnen spelen met taal, achterhalen wat iemand nou echt probeert te zeggen? Geen aannames doen? Dan is dit erg leuk om dieper in te duiken. Houd er wel rekening mee dat je nooit meer lekker achterover kunt hangen en genieten van twee mensen die enorm aan het zeuren zijn.

Doe je mee met het online seminar en leer begrijpen waar ik het over heb!

Meld je nu aan voor het online Seminar introductie tot NLP op woensdag 24 oktober 19.30.

meld je hier aan voor het seminar

Blog artikelen

Bee Charged heeft gewerkt met...